Webosting accounts maken bij Web://Xtra ook gebruik van hoogwaardige hardware, en de kosten daarvan worden gedeeld met de andere accounts op dezelfde server. Echter bestaat er weinig isolatie tussen de webhosting accounts.

Een VPS daarentegen heeft zijn eigen processen, eigen RAM, eigen filesystem, eigen sockets, enzovoorts. Er bestaat dus volledige isolatie tussen de VPS accounts op dezelfde server. Als een script wat draait op een VPS terecht raakt in een oneindige loop, dan veroorzaakt dit enkel een hoge load op die VPS, de andere VPS’s hebben hier totaal geen last van. Als hetzelfde gebeurt op een shared hosting server, hebben alle accounts op de server daar last van.

Daarnaast heb je als klant zijnde volledige root toegang tot de VPS. Dit heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je zelf dingen kunt installeren. Als je bijvoorbeeld een bepaalde PHP module nodig hebt, kan je die naar eigen inzicht toevoegen. Het nadeel is dan wel weer dat je de kennis nodig hebt om een server te beheren.