Iedere blacklist hanteert haar eigen maatstaven om een IP-adres of range op haar lijst te plaatsen. Deze criteria staan (bijna) altijd omschreven op de website van de desbetreffende blacklist.

Op een blacklist staan wil niet direct zeggen dat u een ‘gemene spammert’ bent. Sommige blacklists zijn behoorlijk agressief en blokkeren een hele serie naast elkaar liggende IP-adressen, terwijl de spam maar van een paar van de IP-adressen verstuurd is. De reden daarvoor is simpel: de mensen die die blacklists gebruiken willen geen e-mail aannemen van providers die niet goed tegen spam optreden. Niet uw IP wordt geblokkeerd, maar alle IP-adressen van uw provider. Het kan dus zijn dat uw ‘buurman op het net’ de bron van spam was.

Het kan ook zo zijn dat er via uw IP-adres een spamrun heeft gelopen zonder dat u dat wist. Dat kan gebeuren als uw computer per ongeluk een open proxy is of als uw computer besmet is met een vervelend virus. Uw computer is dan de bron van spam geweest en men heeft besloten om ervoor te zorgen dat uw IP-adres geblockt werd om verdere overlast te voorkomen.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat u mailings heeft verstuurd waarvan de ontvangers deze bij de betreffende blacklist als spam hebben aangemeld. Dat kunt u in de toekomst voorkomen door uw adressenbestand op basis van ‘confirmed opt-in’ op te bouwen. Zie Hoe moet het dan wel? Wat is confirmed opt-in?

Hoe verder te handelen om van een blacklist verwijderd te worden kunt u over het algemeen op de site van de betreffende blacklist vinden. Net als de maatstaven om erop geplaatst te worden zijn er gradaties in de moeite die u moet nemen om er vanaf te komen. Wij kunnen daar geen rol in spelen.

Om te onderzoeken of u op meerdere blacklists bent vermeld kunt u op de volgende site kijken of uw IP-adres op een of meerdere blacklists staat. U vult daarbij uiteraard uw eigen IP-adres in.