Ten eerste omdat deze veelal illegaal verkregen zijn en ten tweede; u overtreed de wet en kunt een flinke boete krijgen wanneer u deze e-mail adressen gebruikt. Dat zou allemaal al genoeg reden moeten zijn, nog niet overtuigd? Hieronder leest u waarom het buiten de bovenste argumenten een slecht idee is.

Een belangrijk onderdeel van een maillijst is het adressenbestand. U doet er goed aan dit met de nodige zorgvuldigheid op te bouwen. Het kopen van een bestand met adressen is niet zorgvuldig. De bestand bevatten vaak adressen die verzameld zijn door websites of nieuwsgroepen af te struinen met speciale programma’s. Of ze zijn gewoon verzonnen. De kwaliteit van deze bestand is zeer slecht te noemen. Zelfs als de verkoper zegt u kwaliteit te verkopen is het niet verstandig op het aanbod in te gaan.

U dient gebruikt te maken van confirmed opt-in: de houders van de adressen in uw bestand dienen u expliciet en aantoonbaar toestemming hebben gegeven. Die toestemming is niet overdraagbaar. Indien u een adressenbestand koopt, hebben de houders u die toestemming niet gegeven. In het geval van een dispuut kunt u het bovendien ook niet aantonen.

Tenslotte overtreed u privacywetgeving met de aankoop en het gebruik van een dergelijk bestand. In sommige gevallen kunnen e-mailadressen als persoonsgegevens aangemerkt worden en zijn de regels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing.

Hoe u dan wel aan uw adressen komt? Via bijvoorbeeld uw website kunt u uw bezoekers de mogelijkheid bieden om zich in te schrijven voor uw e-mail-nieuwsbrief. Ook kunt u via reclame in reguliere media wijzen op uw maillinglist. Uiteraard blijft ‘confirmed opt-in’ onverkort een vereiste.