Een virtuele private server (VPS) (die ook wel Virtuele Dedicated Server, afgekort VDS) is een server die doormiddel van virtualisatie met andere gevirtualiseerde servers op een fysieke server worden uitgevoerd.

De virtual private servers overbruggen het gat tussen de shared Webhosting diensten en de Dedicated Server diensten. Een VPS werkt onafhankelijk van andere VPSen en is minder kostbaar dan een Dedicated server. Aangezien een VPS zelfstandige virtueel werkend systeem is. U heeft volledige root toegang en kan zelf bepalen wat u installeert op uw virtuele server.

U kunt later gemakkelijk de overstap maken naar een (Dynamic) Dedicated Server (DDS). Een Dynamic Dedicated Server is een Dedicated Server met 1 VPS/VDS met slechts een prestatieverlies van 2%, het voordeel is, dat wanneer de Dedicated Server hardware onvoldoende blijkt te zijn voor de applicaties welke uitgevoerd/aangeboden worden op de VPS/VDS, dat de VPS/VDS gemakkelijk zonder herinstallatie binnen korte tijd overgezet kan worden naar een betere server.