• Als het Nederlandse spam is, meld het dan bij de desbetreffende internetprovider.
  • Als u in nieuwsgroepen, webfora en gastenboeken post, is het verstandig om uw e-mail adres onbruikbaar te maken voor machines (u kunt uw adres ‘mungen’, zoals dat in internet-jargon heet). Van <adres@provider.com> maakt u dan bijvoorbeeld <adres at provider com> of <adres#provider com>.
  • Als u spam krijgt met een optie om te unsubscriben, adviseren wij dringend om dat niet te doen. Veel spammers schrijven u namelijk toch niet uit, ondanks hun belofte. U bevestigt met uw verzoek alleen dat post verstuurd naar het bewuste e-mail daadwerkelijk wordt gelezen, waarmee dat adres voor spammers des te interessanter wordt, en u meer spam op dat adres zult ontvangen.
  • Als u spam tegenkomt die via een reguliere Nederlandse provider is verstuurd, kunt u bij die provider klagen. Afhankelijk van het beleid van die provider resulteert dat al dan niet in repercussies.
  • Er zijn verschillende programma’s in omloop die binnenkomende spam tegenhouden. Ze werken geen van allen perfect, maar ze helpen om de toevloed van spam in te tomen. Wij bij Web://Xtra hebben tevens een Anti-Spam dienst, hier leest u daar meer over.
  • Gebruik zulke programma’s niet om de spam te bouncen. Zulke bounces komen vaak niet aan (spammers gebruiken regelmatig fake adressen als afzender) en zorgen alleen maar voor meer verkeer.
  • Gebruik geen html-viewer voor mail. Spammers hebben een slim mechanisme bedacht om te bepalen of u hun mail inderdaad hebt gezien, zodat ze weten dat ze een werkend adres te pakken hebben. Ze stoppen daartoe in html een verwijzing naar een on-line plaatje in hun mail. Zodra u zo’n mail opent en laat weergeven (in plaats van hem als platte tekst te bekijken), wordt dat plaatje van de webserver van de spammer opgehaald en de spammer weet dan dat uw e-mail adres werkt. Het is (onder meer) om die reden een slecht idee om uw mailprogramma zo in te stellen dat hij opgemaakte e-mail toont.
  • Behalve de preview-functie van uw e-mailprogramma uit te schakelen doet u er ook goed aan om op geen van de links in de spam te klikken of deze in uw browser over te nemen. De reden is dat sommige van deze links ook weer speciale codes zijn ingebouwd zodat de spammer kan nagaan welke ontvanger heeft gereageerd.