• Allereerst, klachten over spam die via hen is verstuurd, serieus nemen. Gelukkig doen veel providers dat ook. De providers die dat niet doen, eindigen na verloop van tijd uiteindelijk op blacklists, wat hun reguliere klanten benadeelt. Een voorwaarde om klachten over spam serieus te nemen is dat providers de wet handhaven en spammende klanten aanpakken.
  • Gratis providers hebben meer last van spammers dan providers waar je voor een abonnement betaalt. Een spammer behandelt zo’n gratis account als een wegwerpaccount: aanmaken, misbruiken en weggooien. Daar valt niet veel tegen te doen, behalve door met nummerherkenning te werken. Op die manier kan de spammer worden geïdentificeerd en kan de verbinding geweigerd worden.
  • Er zijn tegenwoordig “mail server tools” in omloop die reageren als er vanaf één adres heel veel mail wordt gestuurd. Ze vertragen dan de versturing gaandeweg, zodat systeembeheerders tijd hebben om de stroom te stoppen (en de inbelverbinding voor de spammers navenant duurder wordt).